11/21/2011

Sutti talvitunnelmissa ja kuvia Nurralasta

Lumi tuli -> talvi tuli -> talviturkki tuli. Ameeba on muuttunut vaaleanruskeasta ihan tummaksi! Sillä on ihanan paksu turkki <3 Sutti taas kasvattaa villaa oikein innokkaasti. Ihana karvapallero :) Käytin eilen Suttia valjaissa tarhan ulkopuolella kerrankin valoisan aikaan. Tällaisia kuvia syntyi:

Täti muistuttaa: Kuviani ei ole tarkoitettu kopioitaviksi, enkä halua nähdä niitä omilla kotisivuillasi tai että käytät niitä mitenkään muutenkaan. Tämä muistutus tulee jokaisen kanikuvapostauksen alkuun!

Klikkaa kuva suuremmaksi!

















Angorakanit. Ne ovat  m a h t a v i  a . Tiedän, että kaikki ajattelevat samoin omasta pupustaan, mutta silti: Sutti on upea kani. :) Pakahdun <3




Ei silti, että Ameeba jäisi yhtään huonommaksi! On harhaluuloa, että risteytykset olisivat huonompia kuin rotukanit. Jos totta puhutaan, Amsku on paljon älykkäämpi kuin Sutti. Sutti on ihana, mutta älyltään aika yksinkertainen... (vaikka oppiikin temppuja tosi helposti!) Ameeban silmistä huokuu jonkinlainen sisäinen äly ja voima, ehkä se tajuaa maailmasta ja asioista yleensa paljon enemmän kuin me kaikki yhteensä. Syvälliseksi menee, joten siirtykäämme valokuvaan, jonka otin tarhasta 3 tai 4 päivää sitten:




Ameebaa on tosi hankala kuvata, se on niin vikkelä!






Seuraavaksi ajattelin esitellä kanilan, eli Nurralan. Otin kuvia tarhasta kun maassa oli vähän lunta :)


Arvatkaa kuka teki kyltin !!!




Koko Nurrala ei mahtunut kuviin millään muotoa, joten otin kuvia osissa.


Ylänurkka: Kakkanurkkaus, yksi kuusimaja


 Tykkään tehdä tarhasta mahdollisimman luonnonmukaisen ja kanien kannalta kehittävän ja mielenkiintoisen. Siksi lähes kaikki piilopaikat ovat syötäviä ja esimerkiksi tuonne kakkanurkkaukseen päästäkseen on pakko hypätä matalan puun yli: tosin kanit leiskauttavat toiselle puolelle komealla loikalla. Tämä kehittää lihaksia ja luustoa.

Toinen sivu: Kaksi putkea, kuusia, taustalla levy

Kuusia, kuusimaja, yksittäisiä pikkupiiloja, levy, lelupalloja

 Melkein kaikki piilot on naamioitu kuusenoksilla, jotta ne olisivat kivemman näköisiä :) Kuuset ovat ehkä paras piiloidea ikinä, erityisesti näin avonaiseen tarhaan ne tuovat kivaa turvaa ja tilan tuntua. Ne ovat turvallisia ja syötäviä, tosin värjäävät syötynä kanin pissan punaiseksi (ei tarvitse säikähtää, ei ole vaarallista!). Levy on vain seinää vasten nostettu levy, jonka taakse jäävään koloon kanit piiloituvat mielellään. Kuusimaja on pajukehikon päälle sidottujen kuusennoksien muodostama kanien lempimaja.



Keskiosa: Pikkupiilot, Syöttölä, kuusia


Taustalla näkylä Syöttölä on katos heinähäkeille. Heinää menee tosi paljon hukkaan jos se pidetään sateessa. Jos taas heinän sijoittaa ruokakuppien ja nukkumapaikan läheisyyteen, eivät kanit todennäköisesti liiku minnekkään. Näin tarhan koko tila saadaan käyttöön, kun kanit liikkuvat ruoka-, nukkuma-, oleilu-, ja kakkapaikkojen välillä.





Syöttölä, yksi maja, kuusi

 Syöttölään tulee piakkoin haavanoksilla toteutetut seivät, siitä kuvaa piakkoin.

Portilta, alalaita: Koppi ja terassin katto, penkki, kuusi, joku pallo





 Portilta päin kuvattuna. Koppi on nerokas. Siihen saa lattialämmityksen, se on lämpöeristetty, täynnä olkia ja katto on päällystetty kattohuovalla. Näin kanit eivät jäädy pakkasellakaan.
Portilta keskiosa: kuusia ja pikkupiiloja


Koppi edestä



Terassin verho ylhäällä

 Ruoka, vesi ja suola&kalkkikivi ovat "terassilla", eli kopin edustalla. Terassi on irtonainen levy, joka on nostettu kopin katon, seinän kiinnikepalikan ja puutolpan varaan. Pyyhe toimittaa verhon virkaa, jolloin ruoat eivät kastu.



Ulkopuolelta








Minusta kanin elämä ei ole kanin elämää, jos se ei saa juosta, tuhota paikkoja ja kaivaa kuoppia kaikessa rauhassa! Kani ei ole häkkieläin, sitä ei saa sulkea häkkiin! Sisäkanillekkin kannattaa tarjota mahdollisuus päästä ulkoilemaan edes kesäksi ulkotarhaan. En tarkoita, että sisäkanit olisivat jotenkin rääkkäystä tms. mutta tuskin ilahdut, jos pupusi repii listat seinistä tai kaluaa perintösohvasi jalan kuin majava. Näitä ei saa kieltää kanilta, sillä kani toimii vaistojensa varassa, ja kanit pitävät järsimisestä! Ulkotarhassa ei haittaa vaikka kani pistäisi koko paikan päreiksi. Tietyksi verkon reiät ja liian syvät / ulospäin suuntaavat tunnelit pitää korjata, mutta muuten annetaan kanien olla kaneja :)

Minkälaisia asumuksia teidän pupuiltanne löytyy? Entä mikä on mielipiteenne Nurralasta tai ulkokaneista yleensä?

//KaniFani

5 kommenttia:

  1. Oi ihania kaneja <3. Minusta tuo Sutti ( jos se oli tuo valkoinen pörröinen pupu :D ) on söpö <3 Hieno kanitila kyllä, ja minä olen samaa mieltä, vaikkei itselläni kaneja olekkaan, että eläimiä ei saisi lukita häkkeihinsä niinkuin sillit purkkiin, vaan päästää ne välissä käymään jossain muuallakin kun omissa häkin nurkissa. (:

    VastaaPoista
  2. Kiitos Lilli! Valkoinen "pörröpupu" (ihana nimi!) on Sutti, kuten sanoitkin:) Tuo sillipurkki-vertaus on kyllä tosi hyvä, suurin Suomessa myytävä tehdasvalmisteinen häkki kaneille on mitoiltaan 140x70cm. Se on verrattain tosi pieni, mutta sopii olotilaksi kanille joka saa muuten käyttää aina koko taloa juoksutilanaan. Silti useat, vastuuttomat kaninomistajat telkeävät pupunsa tuollaisiin postimerkkihäkkeihin, ja sitten ihmetellään miksi se pupu on niin apaattinen eikä hypi ja loiki kuten se kaverin kani -> se ei vaan mahdu ;D Huhuh, taas mä kirjoittelin kauhean romaanin tänne omaan kommenttilaatikkooni... Tekeminen vähissä..? 8D

    VastaaPoista
  3. Oioi ihanaa että joku panostaa kaniensa paikkoihin :D ei mitään 1m x 1m häkkiä johna on 4 nurkkaa ja vähän ruohoa :D

    VastaaPoista
  4. Oi upea tuo angorakani :) ja tosi hienot tilat pupuilla!

    VastaaPoista
  5. Hantta: Kiitos! Kunnollinen elinpaikka heijastuu suoraan kanin (tai minkä eläväisen tahansa) mielentilaan ja elämänlaatuun eli se on hyvin tärkeä asia. Mainitsemasi 1m x 1m on kyllä ehdoton minimi, ja noin pieni häkki saisi toimia ainoastaan vessana tai nukkumapaikkana muttei silti kokonaisvaltaisena olotilana. Mukavaa että arvostat kanien hyviä oloja :)

    Selena + Bandit: Kiitos! Sutin villa on nyt oikein komea, vaikka saisi kasvaa vielä reilusti näyttääkseen oikein macholta ;) Pupu on kyllä oikein tietoinen huomiotaherättävästä ulkonäöstään... :D Muttei sinun Bandit-kanisikaan jää yhtään huonommaksi! Ihana pupu :)

    VastaaPoista