Naksuttelu on jo ihan tuttu juttu koirien parissa, mutta sillä voidaan kouluttaa periaatteessa kaikkia eläimiä laamoista ja hevosista hamstereihin ja gerbiileihin. Kultakalojakin on koulutettu (!), naksuäänen korvaavana ehdollistumisäänenä tosin on käytetty jotain muuta... ;)
Naksutinkoulutus perustuu positiiviseen vahvistamiseen joka johtaa ehdollistumiseen kanille mielekkäällä tavalla. Eli kun kani käyttäytyy toivotutta tavalla, se palkitaan -> toitottua käytöstä vahvistetaan. Väärää käytöstä ei huomioida, ainoastaan oikeaa vahvistetaan! Kania ei siis rankaista, ainoastaan väärästä käytösestä jätetään palkitsematta. Tällöin kani kokeilee jotain muuta saavuttaakseen päämääränsä -> namin suuhun. Kaikki voittavat :)
Temppukanit-blogista löytyy hyvät perusteet naksutinkoulutukselle, sekä perusteelliset ja selkeät selitykset siitä, mitä kanien naksutinkoulutus oikeastaan on. Kannattaa tutustua!
Omille kaneilleni olen opettanut käytännössä kaikkia keksimiäni temppuja, jotka ovat kaneille turvallisia. Oikeastaan ainoa temppu josta kanini eivät ole ikinä pitäneet on estehyppy. Poikkeuksen tekee renkaan läpi loikkaaminen, erityisesti Sutti rakastaa sitä!
Listaan muutamia helppoja temppuja, joita olen opettanut jänöilleni:
-kosketuskeppiä koskettaminen
-takajaloilleen nouseminen
-takajaloilleen nouseminen -> etutassut käsivarrelle
-ympyrä
-jakkaran päälle hyppääminen
-takalajoillaan käeleminen
-syliin hyppääminen
-pallon pyörittely
-renkaan läpi hyppääminen
-kahdeksikko
Nämä temput ovat ihan helppoja, perussettiä. :)
Kanien temppuilua on äärimmäisen vaikeaa kuvata yksin, kun pitäisi pystyä ohjeistamaan kania, naksauttamaan ja palkitsemaan oikealla hetkellä ja vielä saada järkevä, tarkennettu otos. Ja kaikki tämä käyttäen vain kahta kättä. Nyt minulle kyllä kelpaisi ylinmääräinen käsipari Kalin tapaan... :D Tämmöisiä otoksia olen onnistunut saamaan vaikeuksista huolimatta:
![]() |
Kosketuskeppi |
![]() |
Kohti korkeuksia! Ja tietysti kamera tarkensi palloon... |
Kosketuskeppi on kaikessa yksinkertaisuudessaan tikku jonka nokassa on pallo. Kanin on tarkoitus koskettaa palloa. Kepistä on paljon apua eri koulutustilanteissa, kuten jakkaran päälle nousemisessa. Itse käytän kaupan keppien sijasta ruuvimeisselin päähän tökättyä pehmeää sinistä palloa. vaahtomuovipalloa. On makuasia, tykkääkö isosta vai pienestä pallosta kepin nokassa. Itse pidän isosta, kani huomaa sen paremmin.
Temppukoulutus on mukavaa ja se syventää kanisi ja sinun suhdetta. Se on myös hauska tapa oppia tuntemaan kanisi paremmin. Saat esimerkiksi selville, miten pupu reagoi erinlaisiin tilanteisiin vaikkapa pyytämällä sitä istumaan kahisevan pressunpalan päälle.
Kanin perusluonne tulee esille uutta asiaa tutkiessa. Voit vaikkapa laittaa kanisi ulottuville uuden, eriskummallisen ja ehkä pikkuisen pelottavan esineen (legopalikka tms.). Utelias ja avoin kani kiinnostuu ja lähtee tutkimaan esinettä. Muista palkita kani jos se koskettaa esinettä, voit vaikkapa opettaa sen heittelemään sitä! Legopalikkaa heittelevä kani on todella suloinen näky.... :) Arempi ja sulkeutunut kani sen sijaan jännittyy ja voi poistua paikalta. Etene tällaisen tapauksen kanssa rauhallisesti. Kani kyllä tulee takaisin jos sitä huvittaa, älä pakota! Rauhalliset piimäpäät eivät välttämättä reagoi muuten kuin korvia höristämällä. Näiden tyyppien kanssa kannattaa ottaa rento asenne, kani kyllä oppii! Se vain tapahtuu hieman hitaammin...:)
Temppukoulutusta ei voi kuin suositella kaikille kaninomistajille.
Muistakaa kuitenkin pitää järki päässä nuorten ja muuten arempien kanien kanssa! Oppiminen tapahtuu täysin kanin ehdoilla ja kanin omalla tahdilla. Älä hermostu vaikka kanisi ei pitäisikään temppuilusta: se on silti yhä se sinun pikku sievä ihana pupusesi!
Mukavia kanihetkiä temppuilun kera tai ilman!!
//KaniFani
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti